Бурен протест срещу откриването на българския културен център Цар Борис III

...
Бурен протест срещу откриването на българския културен център Цар Борис III
Коментари Харесай

Замеряха с яйца новия ни културен център в Охрид и скандираха българи - татари и фашисти

Бурен митинг против откриването на българския културен център  " Цар Борис III " в Охрид, оповестиха македонски медии. Няколкостотин души скандираха: " Българи - татари и фашисти "  пред постройката. Част от протестиращите носеха плакати с надписи против България и с апели против Европейския съюз, който подкрепял " фашистките претенции на България ".

Кореспондентът на bTV публикува снимки, които демонстрират че културният център е обстрелван с яйца. Протестите са проведени от опозиционната партия " Левица " и подкрепени от ВМРО-ДПМНЕ. Те са ориентирани против противоречивия съгласно тях избор на името " Цар Борис Трети ", като го свързват с фашизъм.

Президентът на българския клуб в Охрид Тома Блажевски съобщи пред медиите: " Ние почитаме цар Борис Трети, не сме предизвикали никого. Ние се отнасяме с почитание и просто избрахме облика на цар Борис III като български цар. Не сме си и помисляли да вършим някаква провокация или нещо сходно ". 

Той е склонен, че митингът е гражданско право и не може да спре никого, само че добави: " Напоследък от близо година цялата работа стартира да се политизира и да се надига глас против нас. Ние се разграничихме от каквото и да било съдействие или каквито и да било неонацистки или фашистки придвижвания. Ако ни имат, дано ни съдят. Ние обаче не сме направили такава работа. Нашите са, както споделих, единствено фенове и ние избрахме единствено облика на цар Борис като български цар и това беше всичко ".

Според него не е осъществено нарушаване и всички закони са спазени. 

" Ако сме създали нещо неприятно, се извиняваме на цялата общност. Ние не сме направили никакви нарушавания, спазвахме всички закони с цялото почитание към страната Република Македония, към македонците. Засега нямаме проблем, само че както споделих, работата е доста политизирана и се надяваме всичко да е наред ", обясни Тома Блажевски.

Лично водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски прикани по-рано за " всеобщо присъединяване в митинга против откриването на българския клуб " Цар Борис III ". Официално уредник е проруската групировка на Димитър Апасиев " Левица ".

Мицкоски и Апасиев бяха в действителност главните уредници на митингите против френското предложение за започване на договаряния за участие на РСМ в Европейски Съюз това лято.

Часове преди откриването на клуба в Охрид депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и член на управлението на тази партия Антонио Милошоски заяви, че той персонално през днешния ден ще внесе в Народното събрание в Скопие " проектозакон, забраняваш основаването и регистрирането на сдружения, които имат директна връзка с Третия Райх и фашисткия режим ".

Вторият български културен клуб " Цар Борис III " бе отрит през днешния ден по обяд, като още веднъж провокира редица мнения в Република Северна Македония. Хората се струпаха още преди началото, а едната улица към клуба беше отцепена още от сутринта и имаше засилено полицейско наличие.

Преди дни президентът Стево Пендаровски изиска да бъде основан специфичен указател с имената, които не могат да се употребяват от сдружения и фондации. В сряда беше образувана специфична комисия към държавното управление, която ще дава мнение във връзка с тези имена.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР